Je auto verzekeren met een strafblad

Wil je een autoverzekering met strafblad afsluiten, dan zal je merken dat dit best moeilijk is. Het is moeilijk maar niet onmogelijk. Er zitten wel wat haken en ogen aan. Een strafblad zegt over het algemeen weinig over hoe jij omgaat met je auto, toch kijken de autoverzekeraars hier wel naar. Veel autoverzekeringen weigeren standaard mensen met een strafblad. 

Liegen over je strafblad bij het afsluiten van je autoverzekering

Liegen over je strafblad is niet aan te raden bij het afsluiten van een autoverzekering. Verzekeraars vragen altijd of je de laatste jaren met politie of justitie in aanraking bent geweest. Wees altijd eerlijk over je strafblad. Een aantal verzekeraars vraagt namelijk informatie op bij instanties zoals de Stichting Centraal Informatie Systeem. In deze database staat onder andere informatie over schademeldingen die zijn gedaan, polissen die zijn beëindigd door wanbetaling en eventuele ontzeggingen van de rijbevoegdheid. Als verzekeraars erachter komen dat je geen juiste informatie hebt gegeven, dan kun je later voor een hoop kosten komen te staan. Bovendien komt er een zogenaamde “fraudemelding” bij jouw naam te staan. Met zo’n melding wordt het bijna onmogelijk om een (goedkope) autoverzekering af te sluiten. Je verliest dan het recht op uitbetaling en je verzekering stopt zodra de verzekeraar erachter komt dat je niet eerlijk bent geweest.

Vertellen waarom je een strafblad hebt?

Je bent dus verplicht om te melden dat je een strafblad hebt bij het afsluiten van je autoverzekering, de reden van je strafblad hoef je echter niet te benoemen. Toch is het benoemen van het strafbare feit dat je gepleegd hebt, mits dit niets met autorijden te maken heeft wel aan te raden. Het kan in sommige gevallen namelijk in je voordeel werken. Heb je je strafblad al langer dan acht jaar? Dan ben je niet meer verplicht om dit door te geven aan je autoverzekering. Dit staat zo in de wet. Het maakt niet uit wat de reden is van de veroordeling, maar hoe lang je een strafblad hebt maakt daarentegen dus wel uit.

De autoverzekering op andermans naam afsluiten 

Met alle beperkingen die er liggen op een autoverzekering afsluiten als je een strafblad hebt, is het verleidelijk om je auto op de naam van iemand anders te verzekeren. Doe je dit op naam van je partner of ouders, dan is dit risico verwaarloosbaar. Verzeker je niet op de naam van een familielid maar helemaal op iemand anders, dan kan dit voor veel problemen zorgen. Als de autoverzekeraar er namelijk achter komt dat jij de hoofdbestuurder bent, dan kan dit leiden tot vervolging voor fraude en het niet hebben van een verzekering. Er wordt direct een notitie gemaakt in de centrale database die elke verzekeraar kan bekijken. Waardoor het nagenoeg nog moeilijke wordt om een auto op jouw naam te verzekeren. Wanneer je een auto wilt verzekeren terwijl je een strafblad hebt kun je het beste even telefonisch contact opnemen met Autoverzekering.nl, zij helpen je graag verder aan een goede autoverzekering.