Inrichting kinderopvang

inrichting kinderopvang

Een nieuwe kinderopvang opzetten? Lees deze inrichtingstips

Wanneer je een nieuwe kinderopvang of gastouderopvang wilt opzetten, dan komt daar heel wat bij kijken. De inrichting van een kinderopvang is beslist geen sinecure. Ten eerste zijn er namelijk talrijke regels waarvan je wettelijk gezien verplicht bent deze op te volgen. Je zult ook worden gecontroleerd of je deze regels daadwerkelijk naleeft. Los daarvan zul je bij de inrichting kinderopvang rekening moeten houden met de wensen en voorkeuren die veel kinderen hebben. In dit artikel lees je er van alles over.

Verplichtingen met betrekking tot de inrichting

Als je eenmaal in het bezit bent van een kinderopvangruimte die volgens jou geschikt is, dan is het eerst zaak om te voldoen aan de volgende wettelijke verplichtingen met betrekking tot de inrichting:

  • In je gebouw moeten rookmelders, brandmelders, blustoestellen en zichzelf afsluitende branddeuren aanwezig zijn.
  • Het volledige interieur en de voltallige aankleding moeten gemaakt zijn van brandveilige materialen.
  • De ventilatie in je opvangruimte en vooral in de slaapruimte moet uitstekend zijn.
  • Je moet voldoen aan de geldende regels met betrekking tot het voorkomen van geluidsoverlast van buiten.
  • Er moeten genoeg ramen in de opvangruimte zijn.
  • De opvangruimte moet groot genoeg zijn en genoeg toiletten hebben.
  • De slaapruimte moet een ruimte zijn die zo lang mogelijk eventuele vlammen van een brand buiten houden.
inrichting kinderopvang

Aanvullende tips

Wanneer je erin geslaagd bent aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen is het tijd om na te denken over de leukere dingen van het inrichten van de kinderopvang. Zo is het tijd om bijvoorbeeld kinderopvangmeubels en leermiddelen uit te zoeken in huis te halen. Wat betreft deze voorwerpen is het wel aan te raden om zo veel mogelijk zachte en bij elkaar passende kleuren te gebruiken. Vooral kinderen van jonge leeftijd vinden dat erg prettig. Bovendien is het raadzaam je opvangruimte in diverse hoeken in te delen. Zo heeft een kind dat in een hoek aan het spelen is minder afleiding van wat elders in de opvangruimte speelt.