Een olijfboom in huis en tuin

Een olijfboom komt voor in de mediterrane. Het is een subtropische zuid Europese plant die ook goed in Nederland kan bloeien in eigen tuin of in de woning. De bomen kenmerken zich door een mooie groene bos bladeren. De olijfboom is in diverse rassen te krijgen waarmee je zelf olijven kunt kweken voor in salades bijvoorbeeld. Ook zijn deze bomen in diverse soorten designs zoals in bolvorm of bonsai verkrijgbaar. Er zijn olijfbomen met een rechte dunne stam of juist met een kromme of dikke stam en uiteenlopende takken en bosjes bladeren. De bomen zien er vrij uniek uit en zijn een pronkstuk voor iedere woning en achtertuin.

Plaatsen en verzorgen van een olijfboom

Een olijfboom kan veel ruimte in beslag nemen. Vooraf de maten van de standplaats opmeten is daarom belangrijk voordat je zo een boom aanschaft. Een klein formaat kan mooi op een terras in pot staan. Een grote olijfboom met dikke stam kan heel mooi opvallend in de achtertuin staan. Een olijfboom is vrij winterhard tot lage temperaturen van -18 in de grond en -12 in een pot. Ze kunnen dus de hele winter buiten blijven en hoeven niet afgedekt behalve als de temperaturen extreem laag zijn onder de -12 bij sommige soorten. Elke boom heeft bepaalde minimum vorsttemperaturen die het kan verdragen. Volle zon en halfschaduw volstaan. De boom groeit het beste met voldoende water en het bemesten kan eens per 2 maanden van maart tot en met augustus. De grond moet voedingsrijk zijn en goed regenwater of handmatige besproeiing kunnen doorlaten.

Soorten en maten olijfbomen

De olijfboom is vanaf heel klein tot al heel groot te koop. Hoe groter, hoe hoger de prijs uiteraard is. Dit is gebaseerd op de omvang van de stam en de hoogte en breedte van de boom. Ze hebben een mooie witte of gele bloesem als ze in bloei staan. Olea Europea zijn veel verkochte olijfbomen in het aanbod. Deze hebben een bonsai stam. Sommigen hebben een lange stam met bolvormige bossen van bladeren. Verder zijn er nog struikjes en andere vormen.