De verschillen tussen biologische luiers en andere luiers

biologische luiers

Misschien heb je er als toekomstige ouder of als kersverse moeder of vader nog nooit van gehoor: biologische luiers. Ja, ze bestaan echt: luiers die biologisch gemaakt zijn. Maar wat heb je aan dit soort luiers? Welke meerwaarde heeft een luier van biologisch materiaal in vergelijking met standaardluiers? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze duurzame luiersoort en natuurlijk welke pluspunten deze luiers hebben.

Wat is een biologische luier?

Luiers die biologisch zijn gemaakt, zijn luiers die bestaan uit natuurlijke materialen, veelal katoen, en die uitwasbaar zijn. Ze worden ook wel ecologische luiers genoemd, omdat ze goed zijn voor het milieu. Je hoeft de luiers namelijk niet weg te gooien, maar kunt ze opnieuw gebruiken nadat ze uitgewassen zijn.

biologische luiers

Het milieu is je dankbaar

Wellicht overbodig te zeggen, maar laten w maar meteen in huis vallen met het grootste voordeel van ecologische luiers: ze zijn een stuk minder schadelijk voor het milieu dan de standaard wegwerpluiers die veel mensen gebruiken. Je produceert namelijk veel minder afval als je voor biologische katoenen luiers kiest. Een bijkomend voordeel voor het milieu is natuurlijk dat er minder CO2 uitgestoten wordt, omdat er minder luiers gemaakt hoeven te worden. Het milieu profiteert dus op meerdere manieren van jouw keuze voor biologische of ecologische luiers!

Ecologische luiers besparen je geld

Op langere termijn is de keuze voor biologische luiers ook goed voor je eigen portemonnee. Je hoeft namelijk niet meer pakken vol wegwerpluiers te kopen, maar recyclet als het ware de luiers die je gekocht hebt en hergebruikt ze na een grondige wasbeurt.

Een hoog draagcomfort

Katoenen luiers staan er om bekend dat ze prima de plasjes van je baby absorberen. Daarom hebben ze een hoog draagcomfort. Het zachte katoen draagt daar ook aan bij. Let erop dat je je luiers van katoen echt niet bij elk klein ongelukje hoeft te vervangen en verschonen. Dit scheelt jezelf dus ook weer tijd, omdat je je baby minder vaak hoeft te verschonen. Ten slotte: katoenen luiers zijn voordelig in de aanschaf. Je doet je eigen portemonnee dus ook een plezier!