Belang van bomen snoeien

boom-online-bestellen

Het snoeien van je bomen is een belangrijke taak die je vooral niet moet nalaten. Het snoeien zorgt voor een betere herstelperiode en een gezonder beeld dan bomen die niet zijn gesnoeid in het eerste jaar. Er zijn verschillende periodes om verschillende typen bomen te snoeien. De Glansmispel bijvoorbeeld, kun je snoeien wanneer je wilt, maar let er wel op dat het niet vriest. Dit zal ervoor zorgen dat de de glansmispel mooie twijgen vormt die felrood van kleur zijn. Als je de glansmispel niet snoeit, zal het in de maand mei/juni juist met witte bloemen bloeien. Het is maar net wat jij mooier vindt.

Letten op rustperiode van boom

Bij sommige bomen is het belangrijk om te letten op wanneer het zich in de rustperiode bevindt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Treurwilg. De snoeiperiode van deze boom bevindt tussen de maanden november t/m maart, omdat dit de rustperiode van de treurwilg is. Ook zijn er bomen die je juist niet moet snoeien in de winter, dit is bijvoorbeeld het geval bij de esdoorn, berk en notenboom. Je zult dus moeten kijken naar het type boom dat je bezit en de snoeiperiode daarop afstemmen. Snoei dus niet zomaar, voordat je onderzoek hebt gedaan.

Hoe moet je bomen snoeien?

Je moet natuurlijk van te voren weten hoe en wanneer je de bomen moet snoeien. Je kunt deze informatie gemakkelijk op het internet vinden, wanneer je van plan bent om te snoeien. Het is bijvoorbeeld belangrijk om tijdens het snoeien van een tak, je te richten op de basis van de tak. Ook moet je bijvoorbeeld takken snoeien die tegen elkaar aan schuren. Nog een voorbeeld is dood hout, dit moet je ten alle tijden weg snoeien. Er zijn dus veel punten waarop je moet letten tijdens het snoeien van een boom, het is dus niet handig om direct te beginnen met snoeien zonder voorafgaand onderzoek gedaan te hebben.